Blog

Rituelen

Het gebruik van rituelen wordt vaak gelinkt aan religie. Klinkt logisch want ze staan er bol van. Maar we hebben ook onze eigen rituelen. Grote en kleine, collectieve of individuele. Zo vieren we de liefde tijdens een bruiloft, eren we een geliefde bij een uitvaart en vieren we het leven tijdens een geboorte. Rituelen hebben een helende werking, en kunnen troost bieden.

 

Rituelen geven een gevoel van saamhorigheid binnen groepen. Het verbindt en verbroederd en zo werkt het ook als je deze alleen uitvoert. Je verbindt je met jezelf, een groep, je familie, met de wereld en je staat stil bij jezelf. 

Rituelen

Maar rituelen hoeven niet altijd groots te zijn. Juist de kleine rituelen geven houvast, bieden structuur en geven rust en je zou ze door de dag heen uit kunnen voeren. Tijdens het uitvoeren van rituelen beoefen je gelijk dankbaarheid en ben je bezig met je persoonlijke groei. Je kan een intentie zetten voor de dag en gebruik maken van affirmaties. Bijvoorbeeld bij de start van je dag, jezelf elke ochtend in de spiegel liefdevol begroeten…

We kunnen rituelen zo groot of klein maken als we zelf willen. Op een vast moment in de dag beoefenen of net wanneer je de behoefte voelt. Thuis, in de rij voor de kassa of waar dan ook en laat je daarbij vooral leiden door je gevoel. Doe wat voor jou goed voelt en maak het eigen. Laat je door niemand en ook door mij niets wijsmaken.