Blog

Dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid

Ja je leest het goed, deze blog gaat over dankbaarheid. Beetje raar denk je misschien. Maar wist je dat dankbaar zijn een krachtig medicijn is.

Het uiten van dankbaarheid vergroot je bewustzijn, het geeft ruimte voor verwondering, vermindert het piekeren en maakt meer tevreden. Waarom doen we dit dan niet bewuster?

Hoe makkelijk uit jij je dankbaarheid naar iemand anders en wanneer je dit doet meen je het dan ook? Voor de ander is het voelbaar als je dankbaarheid oprecht is. Maar het werkt ook andersom. Je ontvangt een compliment en kan jij dan oprechte dankbaarheid voelen? Wij zijn gewend om het compliment teniet te doen met; dat heb ik al heel lang, heb ik gekocht bij… en ga zo maar door.

Probeer vanaf nu wanneer jij een compliment krijgt dank je wel te zeggen zonder dat daar iets op hoeft te volgen. De volgende stap is om die dank je wel ook echt te voelen. Wellicht voelt dit in het begin lastig en dat mag. Maar na verloop van tijd word je hier beter in en gaat het ook goed voelen.

Dankbaarheid

Dankbaarheid oefenen.

Benoemen
Aan het einde van de avond 3 dingen benoemen waar je dankbaar voor bent. Je kan je er dan gemakkelijk van afmaken door het weer te benoemen of de mensen om je heen, maar probeer specifieker te zijn. Wat vond je vandaag zo fijn aan het weer? En wie in het bijzonder geef je dank en waarom? Wat heb jij bijgedragen aan deze gebeurtenis? Je kan het zelfs opschrijven in een dankbaarheidsboekje.

Een dankbaarheidsbrief schrijven
Schrijf eens een brief naar iemand waar je dankbaar voor bent. Benoem het positieve, door hiermee bezig te zijn ga je nog beter kijken naar iemand. En hoe leuk zou het zijn als je zo’n brief dan ook afgeeft.

Dankbaarheidsmeditatie
Het beoefenen van dankbaarheid zal misschien wat onwennig zijn. Daarom kan je ook meditaties doen die gaan over dankbaar zijn.

Dankbaar loslaten
Gebeurtenissen en mensen in dankbaarheid loslaten, dankbaar zijn voor wat het je gebracht heeft. Je hebt er wellicht iets van geleerd maar nu is het tijd om het los te laten. Doe dit vanuit liefde en dankbaarheid.

Ik ben dankbaar dat je de tijd hebt genomen om deze blog te lezen.