Blog

De kracht van affirmaties

Je wordt er tegenwoordig mee om je oren geslagen, de term affirmaties, maar wat zijn het nou eigenlijk?

Affirmatie is een gedachte, zowel positief als negatief. Je geeft kracht aan dat wat je denkt.
Als je iets maar lang genoeg herhaalt dan ga je er vanzelf in geloven. Zoals veel worden komt ook dit woord van het Latijns af.

Affirmare’ wat zoveel als ‘bekrachtigen of bevestigen’ betekent. Je bevestigd gedachtes over jezelf. Dit doen we vaak en veelal onbewust met zinnen als; ik kan dat toch niet, ben ik dat wel waard? Het lukt toch niet? Dit beïnvloedt de manier van denken over jezelf, je gedachtes en je zelfbeeld. We hebben per dag zo’n veertig- tot zestigduizend gedachte. Daarvan zijn er ongeveer 90% negatief! Deze gedachte geven richting aan hoe je over jezelf denkt en hoe je je voelt en dan te bedenken dat veel van deze gedachte onbewust invloed hebben op ons.

Stel je eens voor wat dat onbewust voor jou doet of juist niet doet. En wat als we dit nu voor een gedeelte kunnen ombuigen? Zodat we meer positiviteit in ons leven kunnen ervaren. Zoals zoveel dingen wat je maar vaak genoeg herhaalt daar ga je in geloven, en wat gelooft dat ga je ook in jouw werkelijkheid zien. Je kan controle gaan nemen over hoe jij jezelf ziet en wat je over jezelf denkt.

Hoe doe je dit?

Kies woorden of zinnen die je echt kunt voelen, ik zal onderaan dit artikel een aantal voorbeelden geven. Deze affirmaties zijn echter voorbeelden, probeer zoveel mogelijk in eigen woorden een affirmatie te maken, zo voelt ie nog echter voor jou. Daarnaast is het ook belangrijk om positieve affirmaties te maken.

Focus op wat je wilt voelen in plaats van hoe je je nu voelt. Vervolgens spreek je ze hardop uit om extra kracht bij te zetten en visualiseer hierbij jouw affirmatie. Je kan de affirmaties eventueel ook tegen jezelf zeggen in de spiegel. En als laatste blijf deze affirmatie ook herhalen, daar zit juist de kracht in, in de herhaling. Net zo vaak totdat jij jouw affirmatie voelt en gelooft. Je kan hier bijvoorbeeld een vast moment voor pakken in jouw dag. Ikzelf doe dit als ochtend en avond ritueel. Dit is voor mij de perfecte manier om mijn dag te starten en af te sluiten. In positiviteit!

De kracht van affirmaties

Voorbeelden affirmaties

Ik ben liefde.
Ik ben dankbaar voor alles wat deze dag mij brengt.
Het leven mag met gemak naar mij toekomen.
Ik ben (goed) genoeg.
Ik geloof in mijzelf.
Ik ben zichtbaar.
Ik heb vertrouwen in mijzelf.
Ik ben rust.
Ik leef vanuit vertrouwen.
Ik hou van mijzelf.
Ik ben trots op wat ik heb bereikt.
Ik ben in verbinding met mijzelf.
Ik sta open voor dat wat zich aandient.
Ik ben succesvol.
Ik ben sterk/ krachtig.
Ik doe ertoe.
Ik ben waardevol.
Ik ben aantrekkelijk.
Ik ben licht. 
Ik ben compassie.
Ik ben zonder oordeel.
Ik ben…