Blog

Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft groeit. Deze uitspraak horen we en zien we vaak voorbij komen. Maar wist je dat alles wat je geen aandacht geeft nog meer groeit?

Ik zie het tijdens opstellingen of ademwerk vaak voorbij komen. In een ademsessie beneemt het vaak letterlijk de adem. Wanneer je ernaar toe ademt komt het er vaak in alle heftigheid uit. Dit duurt vaak niet eens zo heel lang maar hierdoor ontstaat er naderhand wel ruimte.

In een opstelling zie je vaak dat het groter is dan de persoon zelf, zoveel ruimte neemt het in. Door het aan te kijken in een opstelling zie je dat de persoon die dit representeert vanzelf kleiner worden doordat ze door de knieën gaan en soms zelfs gaan zitten. Naderhand geven ze aan dat het meer ruimte innam in hun gedachte dan dat het in werkelijkheid was/is. 

Vergelijk het met een strandbal die je onderwater duwt met alle kracht bij je vandaan, maar ergens komt ie een keer omhoog. En met dezelfde kracht als jij hem bij je weg wilde houden komt ie je nu om de oren vliegen. Er is geen ontkomen meer aan.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Wegblijven bij dat wat aandacht vraagt maakt dat het juist meer ruimte inneemt. En geloof me er naar toe bewegen is echt niet makkelijk, sterker nog het is vaak ronduit pijnlijk. Doe je dit wel dan ervaar je daarna juist meer ruimte, je voelt je vaak letterlijk lichter. Dat is de kunst van het toelaten. 

Zelfs in het dierenrijk zien we verschillen hierin. Wanneer koeien en buffels voelen dat er een storm aankomt zullen de koeien van de storm weg bewegen Ze worden dus letterlijk achtervolgt door dat wat hen angst aanjaagt. Buffels daarentegen zullen naar de storm toelopen. Zij trotseren de storm en ervaren deze ook korten.

Wij mensen vermijden en verdoven van nature onze pijn. Vermijden kennen we allemaal, weg van het pijnlijke of het oncomfortabele. Verdoven doen we bijvoorbeeld door ons te troosten met eten.

Herken jij jezelf hier in en wil je dit graag aangaan?
Neem dan contact met me op, ik help je er graag bij.