Blog

Het innemen van je eigen plek

We horen het vaak wanneer het over opstellingswerk gaat, je eigen plek innemen.

Mijn eigen ervaring heeft me geleerd dat het niet innemen van mijn eigen plek gepaard gaat met struggles. Het leven koste mij moeite. Ik nam meer verantwoordelijkheid op me dan van mij was. In mijn geval was ik opgestegen in de fontein, zoals Els van Steijn het zo mooi beschreven heeft in haar boek De fontein. Maar er zijn nog andere manieren om niet je eigen plek in te nemen.

Die eerste hebben we al gezien, het opstijgen, de plek van een van de ouders innemen, maar je kan nog verder opstijgen naar de plek van je grootouders. Je kan bijvoorbeeld als jongste kind ook de plek van de oudste innemen. Wanneer we het over het innemen van je eigen plek hebben is het goed om te beseffen dat de ene plek niet meerook minder waard is dan de andere, het is niet beter of slechter. Het is wat het is, jouw plek.

Stel je moeder heeft voor jou een miskraam gehad en dit was het eerste kindje van je ouders. Na dit kindje ben jij geboren, dan ben jij niet de eerste maar het tweede kind. 

Door het innemen van je eigen plek ontvang je de stroming van het systeem. De fontein behoudt zijn natuurlijke stroming. Je hoeft niet te vechten, je voelt je minder leeg of onrustig. Door het innemen van je eigen plek voel je je krachtig en levendig. Je staat stabieler in het leven. 

familiesysteem familieopstelling het innemen van je eigen plek

1. Een ouder is fysiek of mentaal niet aanwezig. Wellicht door een overlijden of scheiding. Het kan ook zijn dat de ouder er fysiek wel is maar niet mentaal. Dit kan doordat ie ergens anders door in beslag genomen wordt of door zijn eigen emotionele rugzak niet in staat is er te zijn voor het kind.

2. Wanneer het een ouder niet goed gaat dan wil het kind ervoor zorgen dat het de ouder wel goed gaat. Jij gaat zorgen voor je vader of moeder. Je neemt de plek in naast of wellicht boven een van je ouders. Je gaat verantwoordelijkheden dragen die niet bij jou liggen.

3. Doordat jij een andere plek inneemt in het systeem ontstaat er op jouw plek een leegte.

4. Je eigen plek innemen. Het ziet er zo makkelijk uit en eigenlijk is het dat ook. Het kost moeite wanneer je niet op de juiste plek staat. En een bijkomend voordeel, wanneer jij je eigen plek inneemt gun je de ander ook zijn eigen unieke plek.

Ervaar jij dat je leven moeite kost en wil je kijken of jij op de goeie plek staat. Ik begeleidt je graag in dit proces. 
Stuur een berichtje  of neem hier een kijkje.