Blog

Neusademhaling

Vorig jaar probeerde ik het al eens maar het zette weinig zoden aan de dijk, het afplakken van mijn mond en de neusademhaling stimuleren. Ik adem al zo lang ik me kan herinneren door mijn mond en dit wil ik veranderen. Kreeg het alleen benauwd van die stomme pleister op mijn mond. Dus na een aantal nachten gooide ik handdoek in de ring. Laat maar dacht ik, is dus niet voor mij weggelegd.

Het nieuwe jaar kwam eraan en het ademen door mijn neus staat nog steeds op mijn verlanglijstje. Ik weet dat het beter is. Het levert veel op voor de gezondheid en ook dat is iets waar ik mee bezig wil zijn, mijn gezondheid, me gezond voelen! En tja, dat gaat dus niet vanzelf, dus laten we het nog een proberen, die stomme pleister. En verrek! Waar ik het eerst benauwd had en dat ding na 5 minuten tot max een uur of 2 eraf haalde, gaat het nu goed. 

Okay, niet vanzelf, ik plak een pleister over mijn neusgaten om de neusgaten te verwijden en spoel mijn neusholtes elke avond. Maar de hele nacht blijft die pleister op mijn mond zitten en belangrijker nog ik adem de gehele nacht door mijn neus.

Wanneer we jarenlang door onze mond ademen kunnen we er niet vanuit gaan dat dit binnen 1 nacht anders is. Het vergt oefening. Jezelf trainen, het bijltje erbij neergooien én het ook weer oppakken, het hoort er allemaal bij. 

Ademwerk ademcirkel adem en klank neusademhaling

Wat doet neusademhaling?

Het filter de lucht.
Dit weten we allemaal wel. De neusharen en de slijmvliezen zorgen ervoor Parasympatisch zenuwstelsel dat wat niet thuishoort in ons lichaam eruit gefilterd wordt. Denk hierbij aan bacteriën, virussen, pollen maar bijvoorbeeld ook rook.

Het maakt rustiger.
Het ademen door de neus zorgt ervoor dat je para-sympathisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd.

Het werkt als een natuurlijke airconditioner.
De lucht die we binnenkrijgen door onze neus wordt tot ongeveer 30 graden gebracht voor het in onze longen terecht komt.
Bovendien is de weg die het aflegt door 2 smalle doorgangen is langer dan wanneer je door je mond ademt.

De neus waarschuwt.
Het stelt ons in staat om bijvoorbeeld gas of rook waar te nemen.

Het stimuleert je buikademhaling.
Probeer het zelf maar eens en merk het verschil op wanneer je door je mond of neus ademt.